İdari Para Cezasının İptali Kulaçoğlu Hukuk Bürosu

Ders kapsamında; öncelikle hasta hakları, rıza, aydınlatılmış onam, doktor hakları, ötanazi kavramları başta olmak üzere Tıp Ceza Hukuku ile ilgili temel kavramlar incelenmektedir. Akabinde tıbbi müdahalenin ceza hukuku bakımından değerlendirilmesi, sağlık personeli tarafından işlenebilecek suçlar üzerinde durulacaktır. Bu dersin amacı; öğrenciye Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasını zorunlu kılan tarihsel koşullar ile Anadolu’nun işgaline karşı ortaya çıkan Mustafa Kemal Paşa liderliğindeki direniş hareketine ve bu hareketin askeri, siyasi ve diplomatik boyutlarına ilişkin temel bir formasyon kazandırmaktır. Dünya Savaşı’nın nedenleri ile sonuçlarını kavraması, Mondros Mütarekesi’nin ne denli ağır hükümler içerdiğini öğrenmesi ve I. Derste öncelikle anayasa hukukunun temel kavramları, devlet biçimleri ve hükümet sistemleri, demokrasi modelleri, kuvvetler ayrılığı teorisi, 18. Yüzyılda başlayan anayasacılık hareketlerinin dinamikleri ve sonuçları, hak ve özgürlüklerin ortaya çıkışı, gelişimi ve bunları güvence altına alan mekanizmalar (kısmen anayasa yargısı) açıklanacak ve irdelenecektir. Dersin ilk bölümü genel ve soyut düzeyde anayasa hukukunun genel esasları kavramlarına hasredilmiştir. Daha sonra Türk anayasa hukukuna geçilecek ve bu genel esaslar bağlamında Osmanlı-Türk anayasal gelişmeleri ele alınacaktır.

Verilen karar ve Onur Kurulu görüşünü içeren gerekçeli Rapor karar tarihinden itibaren üç gün içinde Yönetim Kuruluna bildirilir. Boşalan asıl üyelikler yerine Genel Kurulda en çok oy alan yedek üyeden başlayarak Onur Kurulu kararıyla yedek üye asıl üyeliğe çağrılır. Denetim Kurulu en az iki üye ile görev yapar ve iki oyla karar verir. Olağanüstü Genel Kurulun toplantıya çağrılmasında ve toplanmasında da olağan genel kurullara ilişkin hükümler uygulanır. Madde 11 – Aşağıdaki durumlarda Yönetim Kurulu kararı ile Cemiyet “asıl üyeliğinden” çıkarılma kararı verilir. Asıl üyenin adı, Cemiyet üye kayıt defterinden silinir, üyeliği sona erer. Yüksek Seçim Kurulunun ve diğer seçim kurullarının görev ve yetkileri kanunla düzenlenir.

Ancak idari para cezası olarak anılan bu kararlar, kimi durumlarda çeşitli gerekçelerle hukuka aykırılıklar içerebilmekte ve mahkemelerce iptal edilebilmektedir. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya tezleri kabul edilmeyenlere tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için altı ayı aşmamak üzere ilave süre verilir. Yeterlik sınavında başarılı olanların uzman kadrolarına atamaları yapılır. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı hâlde geçerli mazereti nedeniyle sınav hakkını kullanamayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir. Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayanlar, ikinci defa hazırladıkları tezleri kabul edilmeyenler, yabancı dil yeterlik şartını yerine getirmeyenler ile ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar, uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve Üst Kurulda durumlarına uygun kadrolara atanırlar. Uzman yardımcılığından Üst Kurul uzmanlığına atananlara bir defaya mahsus olmak üzere bir derece yükseltilmesi uygulanır. (2) Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu, karasal ortamdan gerçekleştireceği yayın hizmetlerinin sayısını ve kapsama alanlarını Üst Kurula bildirir. Bu taleplerin hangi oranda karşılanacağına frekans planları çerçevesinde Üst Kurulca karar verilir.

(2) Yukarıdaki fıkradatanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkındaişlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir. (4) Cebir veya tehdit kullanarak bir kimseyi bu madde kapsamınagiren bilgi veya belgeleri açıklamaya mecbur kılan kişi, üç yıldan yedi yılakadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (3) Sahteliğini bilmeden kabulettiği kıymetli damgayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişi, bir aydanaltı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) Bu suçlar haber alındıktansonra gönüllü olarak, suçun meydana çıkmasına ve fail veya diğer suçortaklarının yakalanmasına hizmet ve yardım eden kişi hakkında verilecek ceza,yardımın niteliğine göre dörtte birden yarısına kadarı indirilir. (5) Yukarıdaki fıkralardagösterilen suçların, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyetiçerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. (2) Kara, deniz, hava veyademiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısındantehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapiscezası ile cezalandırılır. (2) Bu fiillerin suç işlemekiçin teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde,verilecek ceza yarı oranında artırılır. (2) Kişilerin siyasî, felsefîveya dinî görüşlerine, ırkî kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlâkîeğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikalbağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse, yukarıdakifıkra hükmüne göre cezalandırılır.

(5) Bilinçli taksir hâli hariçolmak üzere, bu maddenin kapsamına giren suçların soruşturulması vekovuşturulması şikâyete bağlıdır. Neden olmuşsa, birinci fıkrayagöre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır. (4) İşlediği fiilin anlam vesonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileriintihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intiharamecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulurlar. (3) Şikâyet hakkı olan birkaçkişiden birisi altı aylık süreyi geçirirse bundan dolayı diğerlerinin haklarıdüşmez. (5) Ceza zamanaşımı, hükmünkesinleştiği veya infazın herhangi bir suretle kesintiye uğradığı gündenitibaren işlemeye başlar ve kalan ceza miktarı esas alınarak süre hesaplanır. (4) Kesilme halinde, zamanaşımısüresi ilgili suça ilişkin olarak Kanunda belirlenen sürenin en fazla yarısınakadar uzar. (3) Dava zamanaşımı süresininbelirlenmesinde dosyadaki mevcut deliller itibarıyla suçun daha ağır cezayıgerektiren nitelikli hâlleri de göz önünde bulundurulur. – (1) Genel af hâlinde, kamu davası düşer,hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar. (2) Takdiri indirim nedeniolarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılamasürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkilerigibi hususlar göz önünde bulundurulabilir.

(4) Bu suçun işlenmesidolayısıyla tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerinehükmolunur. (3) Mağdurun onbeş yaşınıbitirmemiş bir çocuk, bedensel veya ruhsal bakımdan özürlü olan ya dahamileliği nedeniyle kendisini savunamayacak durumda bulunan kimse olmasıhâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza, yarı oranında artırılır. (7) Aleyhine tanıklıktabulunulan kimsenin mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise,altıncı fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır. (2) Mağdur hakkında kovuşturmabaşlamadan önce iftiradan dönme hâlinde, iftira suçundan dolayı verilecekcezanın dörtte üçü indirilir. (2) Kamu görevlilerinin meslekîve sosyal hakları ile ilgili olarak, hizmeti aksatmayacak biçimde, geçici vekısa süreli iş bırakmaları veya yavaşlatmaları hâlinde, verilecek cezadaindirim yapılabileceği gibi, ceza da verilmeyebilir. (3) Rüşvet suçuna iştirak edendiğer kişilerin, soruşturma başlamadan önce, pişmanlık duyarak durumdansoruşturma makamlarını haberdar etmesi hâlinde, hakkında bu suçtan dolayıcezaya hükmolunmaz. (2) Suçun, zimmetin açığaçıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi hâlinde, verilecekceza yarı oranında artırılır. (3) Tahrik konusu suçlarınişlenmesi hâlinde, tahrik eden kişi, bu suçlara azmettiren sıfatıylacezalandırılır. (2) İmzalı ve kısmen veyatamamen boş bir kâğıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup dahukukî sonuç doğuracak şekilde dolduran kişi, belgede sahtecilik hükümlerinegöre cezalandırılır.

(3) İsteğe bağlı yayın hizmeti sağlayıcıları, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimini olumsuz etkileyebilecek nitelikteki yayın hizmetlerinin, bunların bu tür hizmetleri normal şartlar altında duymayacakları ve görmeyecekleri şekilde sunulmasını sağlamakla yükümlüdür. P) Medya hizmet sağlayıcı tarafından yapılan veya yaptırılan anket ve kamuoyu yoklamalarının, hazırlık aşamasından sonuçların ilânına kadar noter nezaretinde gerçekleştirilmesi zorunludur. O) Kişi veya kuruluşların cevap ve düzeltme hakkına saygılı olmak zorundadır. M) Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez. I) Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz. D) Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz. Nitekim, basit suçlar diyebileceğimiz kabahatler de 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunundan çıkarılmış ve idari suç ve cezaya dönüşmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında 1924 yılından bu yana yürürlükte bulunan 50 kadar kanunda, bazı basit fiillere adli cezalar öngörülmekte idi. Bu maddeye göre cezayı kolluk verecek olup, belediye cezaları içinde yer almamaktadır. Anılan madde ile, umumun faydalandığı mekanlarda halkı rahatsız edecek faaliyetler cezalandırılmıştır. Ancak bu cezalandırma mutlak olmayıp, “idarenin açık ve yazılı izni olmamasına” bağlıdır.

Çocukların kumar oynaması için yer ve imkan sağlanması halinde, verilecek ceza bir katı oranında artırılır. Bu suçtan dolayı, tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. Ceza Kanununun uygulanmasında kumar, mostbet casinomhub yeni giriş amacıyla icra edilen ve kar ve zararın talihe bağlı olduğu oyunlardır.Kumar oynatma suçu için görevli mahkeme sulh ceza mahkemeleri kapatıldığından asliye ceza mahkemesidir. (1) Üst Kuruldan yayın lisansı almadan veya yayınları Üst Kurul tarafından geçici olarak durdurulmasına ya da yayın lisansı iptal edilmesine rağmen yayın yapan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü, bir yıldan iki yıla kadar hapis ve bin günden beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Tüzel kişiler hakkında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 60 ıncı maddesindeki güvenlik tedbirleri uygulanır. İzinsiz olarak faaliyetine devam eden yayın cihaz ve tesisleri Üst Kurulca mühürlenerek kapatılır. Üyelerinin ve meslek mensuplarının geleceklerini güven altına almak, kısa vadeli kredi ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla vakıf, sandık, kooperatif kurmak veya mevcutlarına katılmak. Ancak kanunun bunca olumlu yönüne rağmen, kanun yolunu düzenleyen 3. Maddelerde, neredeyse tüm idari cezaları sulh cezaya yönlendirerek, Türk yargı sistemini ters yüz etmiştir. Çünkü Anayasamız dünyada geçerli olan iki sistemden birisi olan “yargı ayrılığı” rejimini kabul etmiştir[46]. Buna göre yargı örgütü yerel mahkemelerden temyiz merciine kadar adli yargı-idari yargı şeklinde iki ayrı organ olarak örgütlenmiştir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *